zaterdag 5 februari 2011

De handtas tutorial

Ik maakte vandaag nog eens een handtas zoals ik er al zovele maakte, deze  en ook de deze en de secret santa-tas.
En ik maakte fotootjes onderweg dus ik waag mij aan mijn eerste tutorial.

De buitenkant  : knip 2 rechthoeken. Eén van 34 cm op 14cm en één van 50cm op 27 cm. Dit doe je nog een keer. Je hebt dus 2 kleine rechthoeken en 2 grote rechthoeken.
Doe hetzelfde voor de binnenkant.

Rond de grote rechthoeken af. Ook die van de binnenkant.
Duid het midden van de rechthoeken aan met een speldje. Doe dit voor alle rechthoeken. Dus 8 keer.
Maak nu in de grote rechthoek een plooi naar het midden toe. De rand van de plooi komt op ongeveer 8 cm van het midden. Doe dit ook aan de andere kant. Zo maak je de grote rechthoek bovenaan even breed als de kleine rechthoek.Hier zie je de linkerplooi en de rechterplooi. Telkens op 8 cm van het midden. Doe dit voor de buitenkanten en ook voor de binnenstof.
Speld de kleine rechthoek bovenaan op de grote rechthoek. Goede kanten op elkaar!
Ook voor de binnenzijde!
Naai de twee rechthoeken aan elkaar. Nu krijg je de twee panden. Dus nu heb je twee stuks voor de buitenkant en twee stuks voor de binnenkant.
Dit is het moment waarop je op de binnenzijde een zakje kan stikken.


Hier zie je de 4 panden. Naai nu de buitenstoffen aan elkaar. Weer goede kanten op elkaar. Doe dit ook voor de binnenstof. Laat onderaan een keergat.


De twee "handtassen" keren en zo ziet de buitenste er dan uit.
Ik stik dan nog een keertje op de kant smal door. Daar waar de grote rechthoek aan de kleine zit. Dit is niet noodzakelijk.
Nu is het moment om een sluiting te voorzien. Op de binnenhandtas bevestig je de sluiting. Ik heb gekozen voor een magnetische sluiting. Maar je kan ook velcro of zo gebruiken.

Maak nu ook een draagriem. De mijne is ongeveer 8 cm breed en 120 cm lang. Ik maak die meestal in twee verschillende kleurtjes. Dus ik maak twee riemen, naai de goede kanten op elkaar en keer de hele handel.
Je kan er ook een biasversie van maken door om te plooien maar dan moet je riem breder geknipt worden natuurlijk.
Speld eerst je riem op je buitenhandtas. Je riem loopt onder de handtas door. De roze kant is straks de binnenkant en de bloemetjes (die je nu niet ziet)zijn de buitenkant.


Nu de binnenhandtas erop spelden. De goede kanten van de stof liggen op elkaar (dus goede kant buitenhandtas op goede kant binnenhandtas. Bovenaan rond stikken. Dus je stikt de binnenhandtas, de hengsels en de buitenhandtas op elkaar. Ik doe daarna ook nog eens een zigzag.

Alles keren door het keergat. En het keergat dichtmaken.

De bovenzijde nog eens smal doorstikken. En....
KLAAR !!!!!!

Je mag deze tutorial gebruiken voor jezelf, voor een kadootje maar niet om te verkopen. En een linkje is steeds welkom.


5 opmerkingen: